12 Januari 2012

Anak-anak Tidak Bersekolah Sebab Tidak Memiliki Surat Beranak

18 Safar 1433H. [MOD] -

MIRI - Isu penduduk asal yang tidak memiliki kad pengenalan atau MyKad dan surat beranak yang tidak mendapat taraf kerakyatan berlaku di bandaraya Miri, Sarawak.

PAS Miri telah berkunjung ke rumah sebuah keluarga di Pujut yang anak-anaknya tidak dapat belajar di sekolah disebabkan tidak memiliki surat beranak. Anak yang sulung berumur 11 tahun dan juga adik-adiknya yang lain juga tidak bersekolah disebabkan masalah yang sama.

Keluarga ini yang berasal dari pendalaman Sabah yang merantau mencari pekerjaan di Sarawak sudah lama menetap di Miri, Sarawak lebih daripada 20 tahun. Kedua ibu bapa kanak-kanak tersebut memiliki kad pengenalan lama tetapi apabila berlaku pertukaran kepada Mykad, kad pengenalan lama mereka tidak dikembalikan oleh JPN disebabkan nombor kad pengenalan lama mereka mempunyai persamaan dengan kad pengenalan orang lain.

Mereka yang memang penduduk asal dari pendalaman Sabah menceritakan kepada kami keadaan hidup mereka yang sukar untuk mendaftar kelahiran dan mendapat surat beranak disebabkan oleh keadaan muka bumi Sabah yang berbukit bukau dan jauh terpencil dari arus pembangunan.

Begitu juga keadaan jalanraya yang teruk dan sukar bagi mereka turun ke bandar untuk mendaftarkan kelahiran atau membuat surat beranak di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Kebanyakan mereka yang lahir secara tradisional mengunakan khidmat bidan kampung di pendalaman Sabah dan Sarawak masih lagi tidak memiliki surat beranak dan kad pengenalan. Mereka hanya menulis tarikh kelahiran anak mereka menggunakan tanda seperti menulis di dinding atau menanam pokok kelapa di tempat kelahiran mereka.

Mereka ini adalah penduduk asal bukannya pendatang asing, sepatutnya JPN jangan biarkan mereka hidup tanpa ada status kerakyatan yang sah. Mereka sudah memohon kepada JPN agar diberi sedikit kelonggaran untuk mendapat taraf kerakyatan. Oleh kerana mereka berasal dari tempat yang jauh di pendalaman dan sukar untuk mendaftar dengan JPN sudah tentu mereka tidak memiliki surat beranak seperti mereka yang tinggal di Bandar.

Mereka memohon bantuan PAS untuk menyelesaikan masalah anak-anak mereka yang masih belum dapat bersekolah, mereka memohon agar pihak kerajaan dapat memberi sedikit kelonggaran untuk anak mereka belajar di sekolah macam kanak-kanak lain. Kita akan mengunakan khidmat guaman jika diperlukan, agar kanak-kanak ini dapat bersekolah seperti kanak-kanak yang seusia dengan mereka.

Kita sungguh simpati akan nasib anak-anak kecil yang sepatutnya pergi belajar di sekolah tetapi terhalang disebabkan oleh sistem persekolahan yang memerlukan surat beranak atau MyKad untuk membolehkan mereka belajar.

Sampai bila pihak kerajaan atau JPN membiarkan perkara ini terus berlaku? Adakah sehingga mereka dewasa dan terus meminggirkan mereka tanpa memberi mereka taraf kerakyatan. Apa akan jadi pada nasib anak-anak ini nanti apabila mereka sudah dewasa dan masih lagi belum diiktiraf sebagai rakyat Malaysia?

Mengapa JPN tidak mahu mendaftar anak-anak kecil ini? Kalau ibubapa mereka tidak mempunyai Mykad atau surat beranak adalah disebabkan oleh infrastrutur dan jalan penghubungan yang masih lagi sukar di Sabah dan Sarawak.

Apa salahnya mereka ini didaftarkan sebagai warganegara sedangkan mereka juga penduduk asal Malaysia dan lahir di Sarawak. Mereka semua adalah rakyat Malaysia yang membezakan mereka cuma mereka ini datang dari pendalaman yang masih lagi ketinggalan dari arus pembangunan.

Kesemua kanak-kanak ini lahir di Miri dan mereka perlu diberi perhatian oleh pihak berwajib, agar pihak kerajaan dapat membenarkan mereka bersekolah agar mereka tidak ketinggalan dalam pelajaran. Mereka perlu diberi ilmu pengetahuan dan pelajaran agar mereka tidak jadi golongan buta huruf.

Mereka inilah akan jadi asset yang berguna dan akan memimpin Negara di masa hadapan tetapi kalau mereka tidak mempunyai pelajaran macam mana mereka hendak jadi asset atau pemimpin yang bertanggungjawab di kemudian hari.

Kita mendesak pihak kerajaan dan JPN agar jangan membiarkan perkara ini terus berlaku kerana kita tidak mahu nasib anak-anak kecil yang tidak bersekolah dan tidak memiliki surat beranak dan MyKad ini dikemudian hari akan terpinggir begitu saja tanpa ada sebarang pembelaan disebabkan mereka tidak memiliki surat beranak dan juga taraf kerakyatan yang sah. Mereka ini tidak bersalah dan sepatutnya pihak JPN memberi sedikit kelonggaran terhadap anak-anak kecil ini agar mereka juga dapat pembelaan dan pengiktirafan sebagai warganegara yang sah.

Jika pihak kerajaan dan JPN gagal mengatasi masalah ini sudah pasti Negara kita dikemudian hari akan menjadi kucar kacir disebabkan penduduk asal yang ingin menuntut kerakyatan mereka pasti akan bangun dan menentang kerajaan yang merampas hak tanah adat datuk nenek moyang mereka dulu.

Penduduk asal berhak untuk menuntut hak kerakyatan mereka walaupun mereka ini tidak memiliki surat beranak kerana datuk nenek moyang mereka sudah lama menetap di bumi Sarawak maka mereka seharusnya diberi sedikit kelonggaran untuk mendapat MyKad dan juga surat beranak.

Mungkin pihak JPN ada cara terbaik untuk mengatasi masalah ini dan apa yang penting selesaikan secara adil untuk semua tanpa mengira bangsa dan agama.

Sekali lagi kita mendesak pihak kerajaan dan JPN memberi sedikit kelonggaran kepada nasib anak-anak kecil yang kurang bernasib baik ini supaya mereka dapat belajar dan bersekolah seperti anak-anak lain walaupun mereka tidak memiliki surat beranak, apa yang penting beri mereka pelajaran daripada membiarkan mereka hidup terbiar tanpa mendapat sebarang ilmu yang berguna dan memberi menafaat kepada mereka di kemudian hari.

Golongan ini perlu diberi bantuan dan janganlah menghukum mereka disebabkan oleh keadaan yang menimpa mereka. Mereka juga rakyat Malaysia walaupun mereka tidak memiliki surat beranak bukan bermakna mereka mesti terus dipinggirkan dan diabaikan begitu saja.

Kita PAS dan Pakatan Rakyat akan sentiasa membantu serta menyuarakan masalah rakyat yang kurang bernasib baik tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik.

Jofri Jaraiee

PAS Miri

Tiada ulasan: